Wachtwoordprompt macOS is te omzeilen met eenvoudige truc

In macOS is het mogelijk om een beveiligingsprompt waar om het wachtwoord van een administrator wordt gevraagd te omzeilen door ‘root’ in te vullen en het wachtwoordveld leeg te laten. Het lek werkt op de recentste versie van macOS High Sierra.

Het lek werd ontdekt door gebruiker Lemi Ergin, die zijn bevindingen op Twitter deelde. Hij geeft aan dat er soms meerdere pogingen gedaan moeten worden, maar het in principe altijd lukt. Ook is het mogelijk om op deze manier op een vergrendelde computer in te loggen of vanuit een gastaccount een administratoraccount aan te maken. Tweakers heeft de bug op meerdere Apple-computers weten te reproduceren. Het lijkt alleen te werken op High Sierra, niet op eerdere versies, zoals gebruiker Pendora aangeeft.

Apple heeft nog niet op de bug gereageerd. Of en wanneer er een oplossing voor komt, is nog niet bekend. In de tussentijd is er een workaround beschikbaar door de rootgebruiker in te schakelen en daar een wachtwoord aan toe te kennen. Op de website van Apple is een stappenplan beschikbaar dat uitlegt hoe dit te doen.

Bron: Tweakers