‘Slimme’ botnets?

Anderhalve week geleden werd het bekende internetbedrijf Dyn getroffen door een grootschalige DDos aanval welke gebruik maakte van Internet of Things apparaten.

Door deze aanval raakten veel grote websites onbereikbaar. Dyn beheert namelijk DNS-servers, die een essentieel onderdeel van de wereldwijde internetinfrastructuur vormen. Volgens Dyn ging het om ‘’zorgvuldig geplande en uitgevoerde aanvallen’’ die werden gedaan met ‘’tientallen miljoenen IP-adressen per keer’’.

Het Internet of Things (IoT) is een term die gebruikt wordt voor het netwerk van apparaten die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Het gaat dan niet alleen om de eigen PC of smartphone maar om alle slimme apparaten die altijd verbonden zijn met het internet.

Denk hier bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, een smartwatch, verlichting die je bedient met een smartphone, pacemakers met ingebouwde sensoren of een op afstand bedienbare wasmachine. Het brengt dus fysieke objecten en de virtuele wereld samen.

De veiligheid van veel producten binnen het IoT is verre van optimaal.

Het probleem is dat er een gebrek is aan veiligheidsmaatregelen zoals tweefactor authenticatie en standaard wachtwoorden. Onderzoek daarom altijd de veiligheid en de risico’s voor u een slim apparaat koopt.

Desondanks de veiligheidsproblemen is IoT is al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en zal het in de toekomst alleen maar een grotere rol gaan spelen.

Wat is een DDoS aanval ook al weer?

Bij een DDoS aanval wordt de informatie van de website zo vaak opgevraagd dat de servers bezwijken. De cybercriminelen gebruiken daar meerdere computers voor die met schadelijke software zijn besmet waardoor ze ingezet kunnen worden als ‘botnet’.

 

Bron. http://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background vector created by Freepik