Office 365 heet vanaf 21 april a.s. Microsoft 365

Office 365 gaat vanaf 21 april a.s. Microsoft 365 heten. Ook de kantoorpakketten voor consumenten krijgen deze benaming. Voor de zakelijke markt, grote ondernemingen en het onderwijs werden de abonnementen al Microsoft 365 genoemd.

Office 365 krijgt nieuwe naam: Microsoft 365

Vanaf 21 april 2020 krijgt Office 365, de kantoorsoftware uit de cloud van Microsoft, de naam Microsoft 365. De naam wordt doorgevoerd voor zowel consumenten als voor zakelijke abonnementen. Het gaat met name om een naamsverandering, voor consumenten en zakelijke afnemers verandert er niets, al komt er in sommige gevallen wel een aantal nieuwe functies bij.

Wat is Office 365?

Office 365 is een verzamelnaam voor een aantal softwarepakketten van Microsoft. Bekend zijn met name de pakketten Word, Excel en PowerPoint, maar in de loop der jaren is deze dienst ook flink uitgebreid met nieuwe software, zoals Microsoft Teams.

Verschillende licenties

Voor Office 365 zijn er verschillende licenties beschikbaar, zowel voor consumenten als zakelijk gebruik. Microsoft heeft bijvoorbeeld licenties die gericht zijn op wat kleinere ondernemingen, maar ook voor ondernemingen die wat groter zijn, de zogenoemde ‘Enterprise’-licenties. De licenties variëren behoorlijk in prijs, maar ook in de software-functionaliteit die je ervoor terugkrijgt. Het eerder genoemde Microsoft Teams is bijvoorbeeld niet in elke licentie inbegrepen.

Minder verwarring

Om nog meer eenheid te verschaffen voor consumentabonnementen en zakelijke abonnementen heeft Microsoft voor een naamswijziging gekozen naar Microsoft 365.

Wat verandert er?

Eigenlijk verandert er niets, want de prijzen van alle licenties blijven hetzelfde. Het is dus puur een verandering op het gebied van naamgeving, al zijn er ook een paar nieuwe functies.

Kort samengevat:

  • Office 365 Business Essentials krijgt de nieuwe naam Microsoft 365 Business Basic;
  • Office 365 Business Premium krijgt de nieuwe naam Microsoft 365 Business Standard;
  • Office 365 Business en Office 365 Pro Plus heet Microsoft 365 Apps, waarbij Microsoft toevoegt “for business” en “for enterprise” als labels om de twee waar nodig te onderscheiden;
  • Office 365 Business Premium wordt Microsoft 365 Business Standard en Office 365 Business Essentials wordt Microsoft 365 Business Basic (hier zit Microsoft Teams en Exchange bij).

Van Office 365 ProPlus en Office 365 Business (gericht op het MKB) is ook bekend dat ze van naam zullen veranderen. Allebei zullen ze vanaf 21 april de naam Microsoft 365 Apps dragen.

Voor consumenten wordt Office 365 Home gedoopt tot Microsoft 365 Family. Met dit pakket kun je de kantoorsoftware van Microsoft op zes apparaten installeren, inclusief 1 TB aan cloudopslag per persoon.

De licenties voor Firstline Workers worden ook aangepast. Hierbij komt er een nieuw Microsoft 365 F1 abonnement en wordt het huidige Microsoft 365 F1 abonnement omgedoopt naar Microsoft 365 F3. Het huidige Office 365 F1 wordt verder hernoemd naar Office 365 F3.

Nieuwe functies voor kunstmatige intelligentie

Met de verandering komen er een aantal nieuwe functies bij. Denk aan de functie Family Safety: een app voor ouders om de schermtijd van kinderen te monitoren en is er zicht op welke applicaties er worden gebruikt.

In Word wordt verder de Editor-functie uitgebreid met onder andere hulp om beter te schrijven op basis van kunstmatige intelligentie. En Powerpoint gaat je helpen om beter te worden in presenteren. Kunstmatige intelligentie kan tevens controleren of je niet te monotoon spreekt als je de presentatie geeft.

Andere Office 365 (Enterprise) licenties

Vooralsnog lijkt het erop dat er ook niets verandert aan de enterprise licenties van Office 365. Deze licenties zijn bedoeld voor wat grotere bedrijven en hebben nu namen als E1, E3 of E5. Deze licenties blijven vooralsnog wel de naam Office 365 dragen. Ook licenties voor educatie en overheidsinstellingen zullen voorlopig nog Office 365 blijven heten.

We kunnen ons voorstellen dat dit best veel informatie is en wellicht ook wat verwarrend. Neem gerust even contact met ons op. Wij informeren je graag verder.