Is je smartphone al klaar voor vakantie?

Tien jaar geleden liet je je mobiele telefoon nog gewoon thuis, tegenwoordig is dat ondenkbaar. Je smartphone is een logische compagnon geworden, of dit nu als reisleider, fotocamera of vertaal-assistent is. Maak je smartphone klaar voor de vakantie met deze 10 tips!

Tip 01. Back-up

Voor je vertrekt is het handig om een back-up van je smartphone-gegevens te maken. Niet alleen omdat je meer risico loopt je smartphone kwijt te raken op vakantie, maar ook om extra ruimte vrij te maken zodat je bijvoorbeeld meer foto’s kunt maken.

Tip 02. Tracking

Vergeet niet om een tracking-functie in te schakelen. Als je je iPhone (of Android) kwijt bent, kun je op een andere smartphone of pc gaan en inloggen met je aanmeldgegevens en zo zien waar je telefoon zich bevind en kun je deze op afstand bellen en wissen.

Tip 03. Extra lader

Als je met de auto op vakantie gaat, is het fijn om een usb-auto-oplader te hebben. Daarnaast is het sowieso handig om als je de hele dag onderweg bent, een extra batterij bij je te hebben. Zo’n powerbank, bijvoorbeeld met een vermogen van 3000 mAh, zorgt al voor een verdubbeling van de batterijcapaciteit van een normale smartphone.

Tip 04. Kaart

Een beetje voorpret en voorbereiding kan nooit kwaad. Zo kun je voor vertrek met Google Maps je eigen kaarten maken (en offline beschikbaar stellen) die je vervolgens op je vakantie kunt bekijken.

Tip 05. Bellen

Heb je alle voorzorgsmaatregelen getroffen en weet je waar je op moet letten? Dan is het nu tijd om een aantal handige apps te installeren. Ga je op vakantie naar een land buiten de EU, dan kan het een dure aangelegenheid worden als je af en toe even naar huis wilt bellen. Het is daarom slim om te bellen via een Voice over IP-dienst (VoIP). De bekendste app is wellicht Skype, maar ook FaceTime, WhatsApp en Facebook Messenger kun je gebruiken om met bekenden te (video)bellen.

Tip 06. Reis apps.

Onderweg wil je natuurlijk hotels of campings kunnen boeken of een al gemaakte boeking in kunnen zien. Goede hotel-apps zijn er in overvloed, bekende voorbeelden zijn Hotels.com, Expedia of Trivago. Ben je op zoek naar een bed & breakfast voor een vakantie in eigen land, download dan de app B&B NL. Campings vind je met de campinggids-app van de ANWB.

Ga je wat verder weg op vakantie, dan is het handig om een reisgids bij je te hebben. In combinatie met een papieren reisgids is TripAdvisor een handige app als je op basis van je locatie snel een restaurant of bezienswaardigheid wilt vinden. Ook de app Guides by Lonely Planet kan een goede digitale aanvulling op de papieren versie zijn.

Tip 07. Foto apps

Wanneer je een moderne smartphone hebt, heb je waarschijnlijk al een erg goede camera bij je. Vind je je eigen fotografische kwaliteiten toch niet altijd goed genoeg, dan kan Aviary Photo Editor je wel een handje helpen. Dit is één van de beste gratis bewerkings-apps en heeft ook een aantal filters aan boord. Postagram Postcards is een leuke app waarmee je foto’s als echte ansichtkaarten kunt laten versturen. Alle apps zijn voor zowel iOS als Android beschikbaar.

Tip 08. Stedentrip

Als je in je vakantie een stad bezoekt, ga je waarschijnlijk gebruikmaken van het openbaar vervoer. Met een metrokaart lopen heeft natuurlijk een nostalgische waarde, maar handiger is om een app te installeren waar je je trips het beste mee kunt plannen. Citymapper is een erg goede app om snelle verbindingen te zoeken, de app is in 31 steden beschikbaar, waaronder Berlijn, Londen, Brussel, Parijs en Rome.

Tip 09. Reisdagboek

Een leuke app om je reis tijdens je vakantie bij te houden, is Polarsteps. De app is voor Android en iOS te downloaden en kost niets. Als je het schuifje achter Travel tracker aan laat staan, volgt de app je locatie. Ben je een dag ergens geweest waar je geen verbinding met internet had, dan raadt de app waar je je hebt bevonden. Op die manier kan het een aardig beeld maken van jouw route. Je kunt nog veel meer met de app, waaronder het bijhouden van een blog.

Tip 10: Vertalen

In je vakantie hoop je dat je je kunt redden met Engels wanneer je de taal niet spreekt, maar niet in alle landen spreken ze die wereldtaal even goed. Voor dit soort omstandigheden is het handig om een vertaal-app bij je te hebben. De vertalingen zijn niet altijd helemaal correct, maar je kunt op deze manier prima een gesprek met een voorbijganger of campingeigenaar houden.

bron: MacWorld / Orangebelgium / http://www.freepik.com/free-photos-vectors/food – Food image created by Freepik